7027 6100 – mail@neurocoaching.dk

”STRESS MAKES YOU STUPID”

”STRESS MAKES YOU STUPID”

 

Dr. Bruce McEwen, Rockefeller Institute

I starten af 1980’erne udsatte Dr. Bruce McEwen sammen med Robert Sapolsky, der nu er professor i neurovidenskab ved Stanford University, en række rotter for stress.

De fandt, at stresshormonet kortsol beskadigede hjernecentret hippocampus, som er center for bl.a. indlæring og hukommelse.

”STRESS MAKES YOU STUPID”

 

MATERIALE FRA MCEWENS OG SAPOLSKYS PROJEKT

Til venstre et billede af en hippocampus-neuron i en normal rotte fra kontrolgruppen. Til højre en tilsvarende neuron i en stresset rotte. Som det tydeligt fremgår, er neuronen i den stressede rotte tydeligt mindre forgrenet. Og det viser sig som en formindsket evne l at lære, huske og bremse stress.

Siden er forskerne blevet opmærksom på, at hippocampus også fungerer som en bremse i forhold l kroppens stresssystem. Så med en beskadiget hippocampus bliver kroppens stresssystem som et løbsk tog, der kører hurtigere og hurtigere, mens bremsen fungerer dårligere og dårligere.

Senere forskning har desuden vist, at kronisk stress ødelægger en række receptorer (en slags modtagestationer) på cellerne for lykkestoffet dopamin. De stressramte mister dermed evnen til at mærke glæde. Når skaderne på hippocampus og receptorerne er tilpas alvorlige, er personen i depression.

Endelig er det værd at nævne Dr. Elizabeth Blackburns arbejde, som hun i 2009 fik Nobelprisen i medicin for. Hun påviste, at stress kan op til 6-doble den hastighed, som kroppen aldres.

Læs mere om stressens neurobiologi på http://www.neurocoaching.dk/stressbehandling

 

 

DK - 8543 Hornslet/Århus |(+45) 7027 6100 | mail@neurocoaching.dk
angst

VIL DU VÆRE KLOGERE PÅ DIN HJERNE?

Så tilmeld dig vores artikler. Så får du ganske gratis den nyeste viden samt mentalteknikker, du kan bruge i hverdagen .

Dine data bliver ikke delt med andre - og du kan altid framelde dig igen.

 

KOMMENDE ARTIKLER

  

 

(Husk at bekræfte din tilmeldning  i din mailboks )

Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev!